In Galerie Noord in Groningen is van 28 juni tot 24 juli 2014 de tentoonstelling te zien Over het lezen van wegen en paden. De officiele opening is op zaterdag 28 juni om 17.00 uur.
Galerie Noord / Nieuwstad 6 / 9711 JP Groningen
050-3113322 / info@galerienoord.nl / www.galerienoord.nl
Open van woensdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur
Een korte introductie door de kunstenaars zelf.
TIM BLAAUW – Mijn onderwerp is het landschap. En dan voornamelijk de ingrepen van de mens daarin. De geschiedenis laat zich lezen door het ploegen, graven en bouwen in een landschap en levert door de vastgelegde vormen voor mij interessante beelden op. De houtsnede geeft me houvast door de uitgesneden vormen en de van te voren bepaalde compositie en de ruimte om toon en kleur juist te bepalen. Mijn tekeningen zijn gemaakt met houtskool en Siberisch krijt (zwart-wit) of pastel en pigmentpoeder (kleur).
ANNELIES GOMMER – Uitgangspunt voor mijn werk is mijn fascinatie voor de intrigerende sfeer dat licht kan oproepen. Ik herken dit veelal in settingen met kunstlicht. Dit kan zowel binnen als buiten zijn. Deze scenes benader ik als een toneeldecor, waardoor mijn beelden een filmisch karakter krijgen. Diepere lagen in mijn werk omvatten begrippen als vervreem-ding en verstilling. Dit wordt mede gecreëerd door de unheimische locaties en de afwezig-heid van de mens.
RUUD HAAK – Al van jongs af aan heeft Ruud een passie voor doolhoven en maakt hij ont-werpen voor tuinen en parken. Het ‘beroep’ van doolhovenier kwam in een stroomversnelling toen de maisdoolhoven vanuit Amerika naar Nederland overwaaiden. Sindsdien heeft hij vele maisdoolhoven ontworpen en de realisatie begeleid. Ook bedenkt hij andere toepassingen van doolhoven en labyrinten in verschillende uitvoeringen en in diverse materialen. Zijn meest recente werk is de maisdoolhof Meerstad bij de stad Groningen.
STEFAN DE KEIJSER – Hij schildert met olie- en acrylverf en combineert dit met materialen die hij in de kringloopwinkel of rommelmarkt vindt. Atlaspagina’s, vergeelde boekpagina’s, oude zwart-wit foto’s, retrobehang en hout zijn vaak op zijn schilderijen terug te vinden. Sinds hij anderhalf jaar geleden naar Oudeschans verhuisde trekt hij er vaak op uit en foto-grafeert de vervallen boerderijen, de lijnen in het landschap, de luchten, planten en bloe-men. De foto’s vormen een inspiratie voor zijn schilderijen waardoor je in Stefans werk steeds vaker de invloed van het Groninger landschap terugziet.
KOOS LINA – Zij is in 1991 afgestudeerd in de richtingen schilderen en fotografie aan ABK Minerva in Groningen. In die periode maakte ze veel fotoreizen naar (o.a.) Europese steden als Parijs. Lissabon, Londen, Antwerpen om mensen en situaties op straat te fotograferen. In deze expositie laat zij enkele zelf in de doka afgedrukte ‘straatbeelden’ zien. Foto’s uit de analoge periode van de fotografie.
FRAUKE SEEMANN – Gedroomde wegen vermengen zich met levensvragen, met terugge-gane wegen, met bekeken landkaarten zoals bijvoorbeeld die van Italië of Lanzarote. Op reis gaan met een atlas, op een fiets, per trein of ’s nachts dromend (in mijn dromen ben ik waarschijnlijk het meest op reis). Kleuraccenten scheppen ritmes en structuren, verzekeren mij van mijn levenslust. Naald en borduurgaren kalmeren mijn zintuigen en doen grenzen tot elkaar naderen. Ik schilder de ene verflaag over de andere, transparant of dekkend. Teder-heid is hier het belangrijkste voor mij. Echter iedereen kan zich mijn werk op zijn eigen ma-nier in zich opnemen en verklaren.
GEESIENA VAN DER ZEEP – Satellietfoto’s in de krant fascineren me, de schoonheid van de werkelijkheid van bovenaf, de lijnen, de ordening. Ik werk in een collageachtige techniek, zowel twee- als driedimensionaal. Soms een combinatie daarvan. Ik gebruik graag eenvoudi-ge materiaal als papierpulp, gevonden dingen.