De Eenentwintigste Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling 2019
HET JAARLIJKSE OVERZICHT VAN HEDENDAAGSE REALISTISCHE & FIGURATIEVE KUNST, VANAF ZONDAG 22 SEPTEMBER T/M ZONDAG 22 DECEMBER*
Geachte, beste en lieve bezoekers, klanten en vrienden van ons museum,
De 21e editie van de ORT; dat klinkt volwassen. Eindelijk. Een museum van 21 jaar en een serie van realistententoonstellingen die al even lang voortduurt. ‘Da’s ja mooi ja!’, zou men hier in Groningen zeggen en weer over gaan tot de orde van de dag. Maar zou er ook niet eens een moment komen dat we zeggen: ‘ist ja kloar, ja?’ In het verleden vreesde ik wel eens voor zo’n moment, maar sinds de nieuwe, grotere locatie is dat toch minder geworden. Misschien rolt die ORT toch langer voort dan gedacht. Waarom?
Allereerst is daar die merkwaardige mix van kwantiteit en kwaliteit. Er zijn – sinds de grotere locatie van het museum in Appingedam – de afgelopen 11 jaar telkens zo’n 100-120 kun- stenaars die aan de ORT meedoen, met ruim 500 werken. Daarvoor was dat de helft (en in het begin zelfs een kwart). Dat aantal lijkt nu precies goed om voor voldoende variëteit in vaardigheid, visie en vakmanschap te kunnen zorgen. Het zijn ook bepaald niet de minste kunstenaars die hier meedoen, maar daarnaast is ieder jaar ook een oogje open gehouden voor ‘nieuw’, ‘jong’, ‘anders’, en nog wel meer. Dat was geen afspraak, geen plan; dat gebeurt gewoon. Maar daardoor treden er wel telkens kleine verschuivingen op in de totale presen- tatie en ‘verjongt’ op natuurlijke wijze, het kunstenaarsbestand waar 21 jaar geleden mee werd begonnen. Ook dat houdt het voor de bezoeker verrassend. Overigens is de jongste deelnemende kunstenaar 28 en de oudste 91 jaar.
Er wordt op de ORT ook een breed scala aan technieken geboden: van verf tot foto, van knipsel tot krijt, van brons tot keramiek, en van schets tot ets en zo meer. Maar daarnaast laten deze 109 kunstenaars u ook meekijken in hun wereld, in wat hen boeit en bezighoudt. En dat is eveneens enorm divers. Een groot misverstand daarbij is dat de kunstenaars elkaar concurrenten zijn en dat zij onderling strijd zouden leveren om uw aandacht. Dat is volstrek- te nonsens. Hoewel er bij deze tentoonstelling veel werk – behalve te kijk – ook te koop is, wordt hier helemaal niks verkocht. Dat doen de kunstwerken namelijk zelf. Zij maken de klik met u als kijker. En in die sacrale ogenblikken maakt u, samen met het kunstwerk, uit of u tezamen verder gaat of niet. Kunst laat zich niet met verkooppraatjes aanprijzen. Kunst is als goede wijn: eerst proeven en dan pas naar het etiket kijken.
U bent als altijd van harte welkom.
Rob Møhlmann
* Na zondag 22 december 2019 is het museum gesloten tot zondag 5 april 2020.