HET JAARLIJKSE OVERZICHT VAN HEDENDAAGSE REALISTISCHE & FIGURATIEVE KUNST, VANAF ZONDAG 23 SEPTEMBER T/M ZONDAG 23 DECEMBER*
In 1998 – 20 jaar geleden – vond de 1e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT) plaats. In 1888 – 110 jaar eerder – democratiseerde Kodak de obscure fotografie door een fotocamera met rolfilmpje op de markt te brengen. Iedereen kon nu foto’s maken en wat bleek? Wat kunstenaars met veel tijd en moeite voor elkaar kregen, kon de camera met één knop veel beter. Uren, dagen, weken zitten voor een portret? Achterhaald. Eén druk op de knop en een ademtocht lang niet bewegen en je stond fraai vereeuwigd op de plaat. De realiteit leek bedwongen en inmiddels genoegzaam bekend. Kunstenaars raakten in paniek. Sommigen omarmden, al dan niet heimelijk, het apparaat. Anderen stelden zich vragen over wat kunst nog was, kon zijn, of nu moest zijn? Als resultaat daarvan ging het herkenbare beeld aan diggelen. Elke scherf werd een nieuwe richting in de kunst. Het realisme verdween uit beeld en uiteindelijk kon en mocht iedereen zich kunstenaar vinden en noemen.
In de marge van deze kunstgeschiedenis bleven éénlingen het verbeelden naar de waar- neming trouw: bijvoorbeeld Henri Boot, Jan Mankes, of Dik Ket, maar na de WOII wordt de aandacht die de moderne, abstracte en conceptuele kunst naar zich toe weet te trekken steeds groter. Het realisme wordt nog wel beoefend, maar krijgt geen aandacht meer in musea en media. Kunstenaars die deze ‘klassieke’ kunstvorm met hun eigen tijd weten te ver- beelden, vinden in de 60-er jaren in een nog nauwelijks ontgonnen galerielandschap nieuwe, kleine podia in de eerste gespecialiseerde galeries. Dat worden er snel meer en meer, maar de galeriegemeenschap is erg gesloten; wil je het allemaal volgen dan moet je het hele land door. Internet lag nog in de wieg.
Realistisch schilder Rob Møhlmann stoort zich aan die beperkte zichtbaarheid in zowel podia als media en gaat – toen nog als eenling – tot het uiterste om circa 30 van de meest vooraanstaande kunstenaars bij elkaar te krijgen en organiseert de 1e ORT. Het blijkt aan een behoefte te voldoen. Een jaar later volgt de 2e. En door een verhuizing van het dan 2-jarig museum verdubbelt het aantal deelnemers, om bij de laatste definitieve verhuizing naar monumentale De Muzeheerd in Appingedam nóg eens te verdubbelen. En nu zitten we zomaar in 2018 en is het feest: de 20e ORT, het 20e Realistenboek, 20 jaar museum, en 10 jaar in Appingedam. Kortom, alle reden om te komen kijken en te genieten.
U bent als altijd van harte welkom.
Rob Møhlmann
* Na zondag 23 december 2018 is het museum gesloten tot zondag 31 maart 2019.