Het ultieme zaagje

Alle zaagjes zijn schelpen maar niet alle schelpen zijn zaagjes.
Deze zaagjes zijn niet alleen schelpen maar ook kaarten.

Struinend langs de vloedlijn loop ik bijna altijd met het hoofd naar beneden. Op zoek naar bijzondere aanspoelsels maar vooral naar zaagjes. Donax Vittatus, een schelpensoort met een fraaie, soepele vorm en lang niet altijd maar wel vaak een mooie tekening in contrasterende kleuren. Het viel mij op dat een aantal exemplaren grote gelijkenis vertonen met oude Ptolemeaanse kaarten, zwart voor de zee, oker voor het land en wit voor de Terra Incognita.

Langzaam ontwikkelde zich het idee dat er toch ergens op deze wereld een zaagje moest ronddobberen met de kaart van het eiland Vlieland erop. Sindsdien staat elk strandbezoek in het teken van het ultieme zaagje. De familie is ook al aangestoken door dit goedaardig virus. Mijn zus heeft een tenthuisje op Vlieland zodat we regelmatig speurtochten kunnen ondernemen.

Als beeldend kunstenaar houd ik mij bezig met landschappen, spoorlijnen, rivieren en dijken en niet in de laatste plaats landkaarten. Ingrepen van de mens die een landschap beïnvloeden en op hun beurt weer vastgelegd worden met behulp van cartografie.

De stap om zelf maar het ultieme zaagje te maken was dan ook niet groot. De basis is een linoleumsnede. De afdruk op papier of op linnen wordt bewerkt met pigmentpoeder voor de plastiek en tekening. Na fixatie van de kleur is het de beurt aan pen en inkt om in een oude schrijfschreefletter de topografie aan te geven. Een aantal elementen in de rand wordt er apart bijgedrukt/gestempeld om het kaartachtige karakter te versterken. En natuurlijk kon ik de verleiding niet weerstaan om ook andere eilanden op het zaagje vast te leggen.

Prijzen en beschikbaarheid op aanvraag.