Pen en inkt

Op de foto van de melkboer, die zijn ronde doet in onze straat, is een groot leeg vlak over het Winschoterdiep te zien. Alleen maar lucht boven een vage, vlakke horizon, geen bebouwing, geen bomen, helemaal niets eigenlijk.

Het vermoeden van weilanden, slootjes, wat slingers van de Hunze en een enkele boerderij dringt zich op. Maar hoe zag dat er nou precies uit? 

Eerst maar eens wat oude kaarten van Stad er bij gepakt…

 

Tekeningen: Droge kwast (Pigmentpoeder, Pastel, Potlood)

Deze tekeningen zijn gemaakt met houtskool en Siberisch krijt (zwart-wit) of pastel en pigmentpoeder (kleur). Een belangrijk hulpmiddel bij het tekenen is snijfilm, afkomstig uit de airbrushtechniek. Delen van het papier worden afgedekt met snijfilm. Daar waar de film is weggesneden (en de vorm vastligt) kan het papier bewerkt worden met kleur en/of toon zonder de rest van de voorstelling aan te tasten. Tussendoor worden de bewerkte delen gefixeerd om diepere kleuren/tonen te verkrijgen.

 

Langs de lijn in de Lune Gorge.

 

Een ver weg geblaat van de schapen klinkt van de overkant van de vallei. De leeuwerik zingt hoog in de lucht en de wulp laat zijn lokroep horen. Af en toe onderbroken door het ritmische geluid van de ochtend-expres van Londen naar Edinburgh. Op de West Coast Main Line hier in de Lune Valley hebben ze even respijt in de klim naar Shap Summit. In de jaren tachtig van de voorvorige eeuw het toneel van de fameuze ‘railwayraces to the north’ tussen de oost- en westkustmaatschappijen, wie het eerste zijn trein in de Schotse hoofdstad kon brengen. Tegenwoordig heeft het elektrische materieel weinig moeite meer met de heuvels en schieten ze in razend tempo voorbij, begeleidt door het permanente gehuil op de ‘nieuwe’ M6 motorway door het dal.

 

Cowbar Bridge, Staithes, M&WRly

Cowbar Bridge, Staithes, M & W Railway (23 x 63 cm)

Tekeningen: Houtskool en Siberisch krijt

NFLS, Noord Friesche Lokaal Spoorwegmaatschappij

NFLS Sexbierumer vaart (70 x 22 cm)

Prijzen en beschikbaarheid op aanvraag.