Nieuws

Tentoonstellingen, veranderingen op deze website en algemeen nieuws. 

09 december 2018

HṑLT Jubileumtentoonstelling bij Forma Aktua

Alweer onze laatste HṑLT Jubileumtentoonstelling.

De opening is op 16 December om 16.00 uur. Forma Aktua, Nieuwstad 10 in Groningen.

Openingstijden: Donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur

De tentoonstelling duurt tot en met 20 januari 2019

18 september 2018

20ste ORT

HET JAARLIJKSE OVERZICHT VAN HEDENDAAGSE REALISTISCHE & FIGURATIEVE KUNST, VANAF ZONDAG 23 SEPTEMBER T/M ZONDAG 23 DECEMBER* 

 

In 1998 – 20 jaar geleden – vond de 1e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT) plaats. In 1888 – 110 jaar eerder – democratiseerde Kodak de obscure fotografie door een fotocamera met rolfilmpje op de markt te brengen. Iedereen kon nu foto’s maken en wat bleek? Wat kunstenaars met veel tijd en moeite voor elkaar kregen, kon de camera met één knop veel beter. Uren, dagen, weken zitten voor een portret? Achterhaald. Eén druk op de knop en een ademtocht lang niet bewegen en je stond fraai vereeuwigd op de plaat. De realiteit leek bedwongen en inmiddels genoegzaam bekend. Kunstenaars raakten in paniek. Sommigen omarmden, al dan niet heimelijk, het apparaat. Anderen stelden zich vragen over wat kunst nog was, kon zijn, of nu moest zijn? Als resultaat daarvan ging het herkenbare beeld aan diggelen. Elke scherf werd een nieuwe richting in de kunst. Het realisme verdween uit beeld en uiteindelijk kon en mocht iedereen zich kunstenaar vinden en noemen. 

In de marge van deze kunstgeschiedenis bleven éénlingen het verbeelden naar de waar- neming trouw: bijvoorbeeld Henri Boot, Jan Mankes, of Dik Ket, maar na de WOII wordt de aandacht die de moderne, abstracte en conceptuele kunst naar zich toe weet te trekken steeds groter. Het realisme wordt nog wel beoefend, maar krijgt geen aandacht meer in musea en media. Kunstenaars die deze ‘klassieke’ kunstvorm met hun eigen tijd weten te ver- beelden, vinden in de 60-er jaren in een nog nauwelijks ontgonnen galerielandschap nieuwe, kleine podia in de eerste gespecialiseerde galeries. Dat worden er snel meer en meer, maar de galeriegemeenschap is erg gesloten; wil je het allemaal volgen dan moet je het hele land door. Internet lag nog in de wieg. 

Realistisch schilder Rob Møhlmann stoort zich aan die beperkte zichtbaarheid in zowel podia als media en gaat – toen nog als eenling – tot het uiterste om circa 30 van de meest vooraanstaande kunstenaars bij elkaar te krijgen en organiseert de 1e ORT. Het blijkt aan een behoefte te voldoen. Een jaar later volgt de 2e. En door een verhuizing van het dan 2-jarig museum verdubbelt het aantal deelnemers, om bij de laatste definitieve verhuizing naar monumentale De Muzeheerd in Appingedam nóg eens te verdubbelen. En nu zitten we zomaar in 2018 en is het feest: de 20e ORT, het 20e Realistenboek, 20 jaar museum, en 10 jaar in Appingedam. Kortom, alle reden om te komen kijken en te genieten. 

U bent als altijd van harte welkom. 

Rob Møhlmann 

* Na zondag 23 december 2018 is het museum gesloten tot zondag 31 maart 2019. 

 

Lees meer...

06 september 2018

20 jaar HoLT in Veenwouden

Feanwâlden, aug./sept. ‘18

Graag nodigen wij u uit voor de opening van de jubileumexpositie van 

HOLT 20 jaar
Vereniging van Noordelijke Hoogdrukkers


 
Datum: zaterdag 15 september om 15.00 u.
Adres: Schierstins, Haadstrjitte 1, Feanwâlden

De expositie wordt geopend door Bert Hemsteede. Na de opening is er tijd voor een hapje en drankje en gezellig samenzijn. Voor de opening staan er koffie, thee en cake klaar. De opening wordt verlevendigd met muziek van Gabija Bartulyte (altsaxofoon) en Stanimir Lambov (gitaar).

De tentoonstelling is na de officiële opening  di. t/m. zo. van 13.30-17.00 uur geopend. De expositie duurt t/m zondag 4 november. In de Theun de Vrieskamer is een filmpje te zien over de techniek van de hoogdruk. Tijdens zaalhuur/speci-ale activiteiten (zie www.schierstins.nl) zijn de kunstwerken niet te bewonderen.  Behalve de kunsttentoonstelling zijn ook de permanente exposities te bezichtigen: Het Friese Torenkasteel (historie) en Theun de Vries (literatuur).

Hoogachtend,
Jaap van der Boon, cultureel medewerker van Stichting De Schierstins

 

17 april 2018

Classical Art, The Frisian Gallery Zaailand, Leeuwarden

Opening dinsdag 1 mei 16.00 uur

De opening wordt verricht door Peter Trippi, chief editor ‘The Fine Art Connoisseur’ en co-curator van o.a. de Alma Tadema tentoonstelling en ‘The American Dream’.

De deelnemende kunstenaars zijn alumni, (oud-)docenten  en genodigden van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen:

Andrijana Martinovic, Anuschka de Smidt, Asaph ben Menahem, Carolien van Olphen, Diederik Kraaijpoel, Douwe Elias, Eddy Roos, Elvira Dik, Ernst van de Wetering, Esther Leuvenink, Flip Gaasendam, Francien Krieg, Gerrie Wachtmeester, Geurt Busser, Gezien van de Riet, Gosse Dam, Grietje Postma, Hans Parlevliet, Henk Helmantel, Herman van Hoogdalem, Jan van Loon, Jan van der Kooi, Jantien de Boer, Jille van der Veen, Joke Frima, Jon Gardella, Keimpe van der Kooi, Lennaert Koorman, Margot Homan, Marian Gerrits, Marten Huitsing, Matthijs Röling, Milan Smidt, Minno Banning, Nick Willems, Niels Smits van Burgst, Paul Boswijk, Peter Hartwig, Peter Hiemstra, Pieter Pander, Rachel Dieraert, Ralph Douglas, Randolph Algera, Rein Pol, Reinder Homan, Siemen Dijkstra, Svetlana Tartakovska, Tim Blaauw, Tom Hageman, Wim Jonkman, Wouter Berns.

The Frisian Gallery is direct achter het Fries Museum in het winkelcentrum Zaailand,1e verdieping.

Toegang gratis

www.classicalart.nl
klassiekeacademie.nl/classicalart

 

KLASSIEKE ACADEMIE VOOR BEELDENDE KUNST
Paradijsvogelstraat 16 / Akerkhof 43c, Groningen
www.klassiekeacademie.nl

06 maart 2018

20 jaar HṑLT in Galerie het Raadhuis

HOOGDRUKKERS VAN HET NOORDEN

24 MAART T/M 20 MEI 2018

Dit jaar bestaat hoogdrukkersvereniging HṑLT 20 jaar.
Dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.
HṑLT is een vereniging van 22 grafici met een passie voor de hoogdruk.
Ter gelegenheid van dit jubileum is een prachtige luxe doos met 22 prenten uitgegeven.

Zondag 25 maart is de feestelijke opening.
Om 14.30 spreekt Fronique Oosterhof, directeur GRID, Grafisch Museum Groningen het openingswoord.

Met plezier nodigen wij u uit om de opening met ons te vieren en te komen genieten van de expositie.
Theo en Ankie Onnes

GALERIE HET RAADHUIS
Raadhuisstraat 17 9967RA Eenrum
Openingstijden: zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur
en op afspraak.
0595-497002 / 06-30289626
www.galeriehetraadhuis.nl

 

28 februari 2018

LIJNEN in Galerie de Roos van Tudor

"Lijnen" door Suzanne Hartmans en Tim Blaauw

3 maart - 8 april 2018

In de reliëfs  van Suzanne Hartmans vormt het spel met de waarneming en de optische illusie een grote rol. Net als in de grafiek ontstaan de reliëfs vanuit het grafisch denken. Door het subtiele spel van natuurlijke lichtinvloeden en het wisselende standpunt van de toeschouwer verandert het werk voortdurend. Vlakken verschijnen en verdwijnen. Kleurreflecties lichten op en doven weer uit.

Tim Blaauw: "Lijnen in het landschap is mijn thema. De sporen die een bijna verdwenen rivier in het landschap achterlaat of de lijnen die een spoorweg door het land trekt. Gedrukt in houtsnede of getekend in houtskool of pastel en pigmentpoeder.”

 

 

Feestelijke opening op zaterdag 3 maart om 16.00 uur

 

Galerie de Roos van Tudor

Eewal 47/49  8911GR Leeuwarden 058 2161636

open: donderdag, vrijdag 13.00 - 17.00 uur zaterdag 11.00 - 17.00 uur

www.roosvantudor.nl